Az allergia nem kímél egyetlen népcsoportot és földrészt sem, nincs olyan hely, ahol ne szenvednének ettől a betegségtípustól. Világszerte több mint négyszázmillió (!) ember nevezhető allergiásnak.
A 2013-ban készült statisztikák szerint közel százötvenmillió ember szenved csak valamilyen ételallergiától, amely – bár globálisan nem tűnik akkora számnak – mutatja a helyzet súlyosságát.
2015-re már minden második európai ember érintett valamilyen allergiában.
2017-ben már a magyar lakosság további 10-20 százalékánál alakult ki a túlérzékenység valamilyen formája. Ők egyelőre panaszmentesek, vagyis nem betegek, de hamarosan náluk is megjelenhetnek a klinikai tünetek.
Lisztérzékenység, tej- vagy laktózintolerancia, táplálékallergia. Egyre gyakrabban használt szavak.
De vajon mi van mögötte, milyen a valóságtartalma, és hogyan kezeljük ezt mi közétkeztetők, vendéglátók?
- Megfelelő kínálat nélkül maradt, kiszolgálatlan vendégek
- Elmaradt foglalások
- Kieső vendégforgalom, kieső bevétel
Mindez csupán a tudás vagy az információ hiánya miatt. Ideje foglalkozni ezzel a témával! Az ételallergiások száma fokozatosan emelkedik, és erre nekünk, vendéglátóknak is fel kell készülni.
2017 óta a Mindenmentes Főzősuli oktatási kampányt hirdet közétkeztető konyhák, vendéglátóegységek, szállodák, éttermek dolgozói részére.
- A tudás megszerzése a legjobb befektetés.
- Vegyen részt ön is, és várja felkészülten vendégeit!
- Küldje el hozzánk szakembereit, és tartsa meg vendég körét!
A képzés célja: Minden vendéglátásban dolgozó szakember ismerje meg a kialakult érzékenységeket, a velejáró napi életritmust, kezelhetőségét, a lehetséges megoldásokat.
- Beszerzési lehetőségek, beszállító cégek.
- Alapanyagok menübe illesztése, akár személyre szabottan is.
- Alapanyagok gazdaságos felhasználása, tárolása, élelmiszer-biztonsági szempontok.
- Régi ételek, receptúrák új alapanyagra váltása, allergénmentessé alakítása.
- Az új ételek konyhatechnológiája, elkészítésének gyakorlata.
- Az új alapanyagok tulajdonságai.
- Az új és régi ízek különbségeinek elemzése.
A jelentkező szakemberek részére tankonyhát, felszerelést, alapanyagot biztosítunk, de kérésükre saját környezetükben is megszervezzük az oktatást.
Átfogó oktatási programunkról további részleteket, a „körbefőzöm az országot” link alatt olvashat!